Στον εισαγγελέα η «θηλυκή συμμορία» που εισέπρατε εικονικές συντάξεις

Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών οδηγούνται σήμερα τα 6 άτομα που συνελήφθησαν με την κατηγόρια ότι το τελευταίο έτος υπεξαίρεσαν από το Δημόσιο περισσότερα από 600.000 ευρώ, εκταμιεύοντας παράνομα χρήματα μέσω εικονικών συντάξεων. Πρόκειται για πέντε γυναίκες και έναν άνδρα, οι οποίοι δρούσαν σε δύο διαφορετικές ομάδες, και έδιναν εντολές για καταβολή συντάξεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικούς τους ή συνεργών τους.

 

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, μία υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που βρίσκεται σε αργία, μία πρώην συνάδελφός της και μία συνταξιούχος της ίδιας υπηρεσίας, άρπαζαν εικονικές συντάξεις, με αποτέλεσμα το τελευταίο χρόνο να προκαλέσουν ζημιά ύψους 600.000 ευρώ στο δημόσιο.

Οι τρεις γυναίκες ανήκαν σε δύο διαφορετικά κυκλώματα, στα οποία συμμετείχαν άλλες δύο γυναίκες και ένας άνδρας που συνελήφθησαν.

Σε βάρος τους σχηματίστηκαν δύο ξεχωριστές δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, ψευδή βεβαίωση, απάτη και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Στους συλληφθέντες της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης περιλαμβάνονται μία 59χρονη συνταξιούχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μια 57χρονη πρώην υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας, καθώς και άλλη μία 54χρονη.

Στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνονται μία 46χρονη υπάλληλος (σε αργία) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο 51χρονος σύζυγός της και μία 42χρονη.

Από την έρευνα που διεξήγαγε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων προέκυψε ότι η πρώτη εγκληματική ομάδα είχε συγκροτηθεί τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2011, ενώ το συνολικό ποσό που αποκόμισε από την εγκληματική της δράση ανέρχεται σε 479.922 ευρώ.

Μέχρι το Μάρτιο του 2012, η 59χρονη συνταξιούχος υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία από το Νοέμβριο του 2011 είχε πάψει να εργάζεται στη συγκεκριμένη υπηρεσία, δεν είχε παραδώσει τις εκκρεμείς υποθέσεις-φακέλους, που διαχειριζόταν και συνέχισε να πραγματοποιεί υπηρεσιακές ενέργειες και «εντολές» στις υποθέσεις.

Επιπλέον, από την αστυνομική έρευνα και τη διασταύρωση στοιχείων, προέκυψε ότι σε συνολικά 11 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων είχε δοθεί «εντολή» καταβολής μεγάλων χρηματικών ποσών και συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η 59χρονη μέσω μεταβολής στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών, πίστωνε αντίστοιχα χρηματικά ποσά, σε λογαριασμούς προσώπων της εγκληματικής ομάδας.

Ακόμη και μετά από τη συνταξιοδότησή της (Νοέμβριος 2011), χρησιμοποιώντας είτε τον προσωπικό της κωδικό, είτε κωδικούς συναδέλφων της, πραγματοποιούσε μεταβολές στοιχείων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και διευθύνσεις οικιών) σε μητρώα συνταξιούχων, που είχαν αποβιώσει, ενώ ακολούθως έδινε την «εντολή» εφάπαξ καταβολής συντάξεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, που διατηρούσαν τα δύο άλλα μέλη της ομάδας.

Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας, του σχεδιασμού και του τρόπου δράσης της συγκεκριμένης ομάδας αποτελεί το γεγονός ότι ορισμένους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν, τους είχαν ενεργοποιήσει και τους χρησιμοποιούσαν για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Σε τέσσερις τραπεζικούς λογαριασμούς, που διατηρούσε η 57χρονη πρώην υπάλληλος του ΓΛΚ είχε καταβληθεί παράνομα το χρηματικό ποσό των 135.233 ευρώ, καθώς επίσης σε πέντε λογαριασμούς που διατηρούσε η 54χρονη το χρηματικό ποσό των 344.688 ευρώ.

Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της 59χρονης συνταξιούχου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φάκελος, που περιείχε 14 φωτοτυπίες καταστάσεων σχετικά με καταβολές ποσών σε θανόντες συνταξιούχους και δύο καρτέλες θανόντων συνταξιούχων.

Σε ότι αφορά την δεύτερη εγκληματική οργάνωση, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι είχε συγκροτηθεί από το Φεβρουάριο του 2004, ενώ το συνολικό ποσό που αποκόμισε από την εγκληματική δράση της ανέρχεται σε 68.711 ευρώ.

Από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έως και το Νοέμβριο του 2011, η 46χρονη -σε αργία- υπάλληλος του ΓΛΚ, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό της κωδικό ή τον κωδικό συναδέλφου της, πραγματοποιούσε, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, μεταβολές στοιχείων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και διευθύνσεις οικιών) σε μητρώα θανόντων συνταξιούχων, αλλά και σε συντάξεις εν ζωή δικαιούχων, οι οποίες για διάφορους λόγους είχαν ανασταλεί.

Στη συνέχεια, έδινε «εντολή» εφάπαξ καταβολής συντάξεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, που διατηρούσε ο 51χρονος σύζυγός της και η 42χρονη.

Ο 51χρονος σύζυγός της είναι δικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο με 24 διαφορετικές «εντολές» καταβολών είχε πιστωθεί το χρηματικό ποσό των 55.012 ευρώ.

Επίσης, σε τραπεζικό λογαριασμό της 42χρονης είχε καταβληθεί με τρεις διαφορετικές «εντολές» (Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος 2012), το χρηματικό ποσό των 13.699 ευρώ.

Share
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

BigMagazine theme is brought to you by Quasargaming.com online slot games such as Book of Ra Online, Sizzling Hot Deluxe and Novoline Spiele.