Μηταράκης: Τα νησιά μας δεν είναι προς πώληση

Την ανάγκη να απαλλαγεί η Ελλάδα από την γραφειοκρατία και να προωθήσει τα επενδυτικά της σχέδια που καθυστερούν ώστε η οικονομία να επιστρέψει σε ανάπτυξη, δηλώνει στο πρακτορείο Reuters ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Εφτά μεγάλα επενδυτικά σχέδια αξίας μισού δισ. ευρώ, σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια και ο τουρισμός, περιμένουν στα συρτάρια των υπουργείων για μήνες για να λάβουν την έγκριση της Βουλής αντί να εισφέρουν χρήματα στην ασθμαίνουσα οικονομία που διανύει το πέμπτο χρόνο ύφεσης, αναφέρει το Reuters.

«Δεν το καταλαβαίνω. Το γεγονός ότι έχουμε εφτά επενδύσεις που περιμένουν, είναι λόγος για μένα να μην κοιμάμαι τα βράδια», λέει ο Νότης Μηταράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο.

«Στόχος είναι να εγκριθούν από τη Βουλή φέτος», είπε προσθέτοντας ότι στα έργα που θα ξεκινήσουν άμεσα είναι μία μεγάλη βρετανική τουριστική επένδυση στην Κρήτη και μία πίστα αγώνων αυτοκινήτων κοντά στην Πάτρα. Συνολικά, οι επτά αυτές επενδύσεις θα δημιουργήσουν 3.000 θέσεις εργασίας.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε μόλις 1,8 δις δολάρια το 2011 έναντι 420 δισ. δολαρίων στο σύνολο της ΕΕ, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξης.

O Μηταράκης είπε ότι μαζί με την θέση του υφυπουργού στη νέα κυβέρνηση κληρονόμησε επίσης 1.650 φακέλους για μικρά επενδυτικά σχέδια αξίας 275 εκατ. ευρώ, τα οποία προσπαθεί να ξεμπλέξει από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας μειώνοντας τις δεκάδες εγκρίσεις και δικαιολογητικά που απαιτούνται.

“Έχουμε φτάσει σχεδόν στο σημείο να εγκρίνουμε μια αίτηση κάθε πέντε ώρες αντί για μία κάθε δύο εβδομάδες”, δηλώνει ο Μηταράκης.

Ερωτηθείς γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια που η χώρα λαμβάνει διεθνή βοήθεια, είπε: “Δεν έχω ιδέα …Δεν νομίζω ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων 30, 40, 50 ετών είχαν μια προσέγγιση φιλική προς τις επιχειρήσεις”.

ΚΑΝΕΝΑ ΝΗΣΙ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ
Ο Ν.Μηταράκης διαψεύδει δημοσιεύματα ότι η Αθήνα έχει αποφασίσει να βγάλει στο σφυρί τα νησιά της προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια, λέγοντας ότι η άμεση πώληση δεν είναι στο τραπέζι. Εξετάζεται αντιθέτως η μακροχρόνια μίσθωση ή άλλοι εναλλακτικοί τρόποι εμπορικής εκμετάλλευσης όλων των κρατικών ακινήτων.

“Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας προορισμός για εξοχικές κατοικίες. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια φούσκα όπως άλλες χώρες, αλλά είμαστε πολύ πίσω στον τομέα αυτό”, είπε, αναφερόμενος στην φούσκα των ακινήτων που θεωρείται υπεύθυνη για την κατάρρευση των οικονομιών της Ισπανίας και της Ιρλανδίας.

Οι εικασίες για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ έχει κάνει επιφυλακτικούς τους εν δυνάμει επενδυτές, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι διατηρεί τη δέσμευσή της στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

«Όλοι ρωτούν, επενδύω στο ευρώ σήμερα, θα λαμβάνω ευρώ σε λίγα χρόνια; Αυτή είναι λογική ερώτηση και η απάντησή μου είναι’ ναι’».

Πηγή: ethnos.gr

Share
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

BigMagazine theme is brought to you by Quasargaming.com online slot games such as Book of Ra Online, Sizzling Hot Deluxe and Novoline Spiele.