Μέρκελ: Γνωρίζουμε τις δυσκολίες – Σαμαράς: Η Ελλάδα κάνει μεγάλη προσπάθεια

«Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την προσπάθεια και προσβλέπουμε σε μία καλύτερη οικονομική συνεργασία» σημείωσε μεταξύ άλλων η Αγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βερολίνο.

«Είμαι παρα πολύ ευτυχής που είναι μαζί μας ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Σαμαράς. Οπως ξέρετε στο τέλος της χρονιάς είχαμε την ευκαιρία να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούνε. Παρατηρούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς.Γνωρίζουμε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Θα πρέπει να καταλάβουμε ακριβώς τι θα γίνει σε σχέση με τις δυνατότητες και τα προβλήματα που υπάρχουν. Μια καλύτερη οικονομική συνεργασία και συγκερασμός των προσπαθειών θα μας βοηθήσει όλους.», σημείωσε η Αγκελα Μέρκελ

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς σημείωσε: «Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η χώρα μας κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, με θυσίες για τον ελληνικό λαό. Για να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη και των λαών της Ευρώπης και των αγορών. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε ψηφίσει μια σειρά μέτρων που διασφαλίζουν αυτήν την πορεία. Προκειμένου να διασφαλίσουμε τη ρευστότητα που είναι το αίμα της οικονομίας και να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα που είναι η ανεργία, και ιδίως των νέων. Για όλα αυτά τα ζητήματα θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω ξανά με τη κυρία Μέρκελ και θέλω να την ευχαριστήσω ξανά ολόθερμα».

«Μισογεμάτο το ποτήρι»
Πριν από τη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε την στήριξη που παρέχουν οι εταίροι στην Ελλάδα, η οποία τηρεί τις δεσμεύσεις της και προχωρά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. παρέχουν οι ευρωπαίοι εταίροι, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγο πριν την συνάντησή του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Προχωράμε με τις μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη βοηθάει» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εθνους, ο Ελληνας πρωθυπουργός προσήλθε στη συνάντηση με σκοπό να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Θα σημειώσει ότι ο κίνδυνος απομάκρυνσης της χώρας μας από την Ευρωζώνη, δεν υπάρχει πλέον και θα απαριθμήσει ένα προς ένα τα μέτρα (δημοσιονομικού και μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα) που προωθεί αυτή την ώρα η κυβέρνησή του. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση που έκανε αργά χθες το βράδυ σε «κλειστό» δείπνο που παρέθεσαν οι επικεφαλής της μεγάλης γερμανικής εφημερίδας στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι.

Η σημερινή συνάντηση είναι η τρίτη των δύο ηγετών από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, πρόκειται για «ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων».

«Δεν πρόκειται για μια συνάντηση ρουτίνας και μια χαλαρή συζήτηση, αλλά θα τεθούν στο τραπέζι οι ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους», αναφέρει το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η γερμανική πλευρά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής και στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα. Το Βερολίνο επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για τις αναπτυξιακές προσπάθειες της Αθήνας, η οποία καίγεται για την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων, αναφέρουν γερμανοί αναλυτές.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά λαμβάνει χώρα σε κλίμα εμπιστοσύνης και υπογραμμίζουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει καταφέρει να πείσει τη γερμανική κυβέρνηση ότι καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την εφαρμογή των υπεσχημένων.

Μολονότι ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας είχε ανακοινώσει την περασμένη Παρασκευή ότι στην συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει μια «ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων» και ότι θα είναι κλειστή για τον Τύπο, χθες έγινε γνωστό ότι Μέρκελ και Σαμαράς θα προβούν σε δηλώσεις λίγο πριν την συνάντησή τους.

Spiegel: Κάτι δεν πήγε καλά
Το γεγονός ότι η ενημέρωση των δημοσιογράφων θα γίνει πριν από τη συνάντηση και όχι μετά όπως συνηθίζεται, έχει τροφοδοτήσει κάποιες ανησυχίες από την μεριά του Τύπου.
Συγκεκριμένα, το Der Spiegel εικάζει ότι κάτι δεν πήγε καλά στην τελευταία συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά, «αλλιώς γιατί θα έπρεπε να έχουν εκ νέου συνάντηση κρίσης» οι δύο ηγέτες. «Τι θα βγει αυτή τη φορά από τη συνάντηση», διερωτάται το περιοδικό, επισημαίνοντας ότι «τα χαμόγελα μπροστά στις κάμερες είναι πιο εύκολα πριν τις διαπραγματεύσεις παρά μετά από αυτές».

Share
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

BigMagazine theme is brought to you by Quasargaming.com online slot games such as Book of Ra Online, Sizzling Hot Deluxe and Novoline Spiele.