Κλιματική έρευνα στην Μεσσηνία με σουηδική στήριξη

Στο πλαίσιο της επιστημονικής έρευνας, που πραγματοποιείται στο Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) ήδη από το 2010, ένα νέο πρόγραμμα θα ενώσει τις δυνάμεις Ελλήνων και Σουηδών ερευνητών, που θα εργαστούν από κοινού για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Κλιματικές διακυμάνσεις και δυναμική της βλάστησης στη νότιο Ελλάδα κατά την ύστερη Τεταρτογενή περίοδο» θα χρηματοδοτηθεί από το Σουηδικό Ερευνητικό Συμβούλιο με ποσό που θα ξεπεράσει τις 500.000 Ευρώ.

Το πρόγραμμα θα αναλύει ευρήματα του παρελθόντος, για να προσφέρει πληροφόρηση και γνώση για ζητήματα, που θα βοηθήσουν στην ερμηνεία και μελλοντική βελτίωση των κλιματικών συνθηκών. Όπως σημειώνει η επικεφαλής του προγράμματος, καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογίας του Τεταρτοταγούς, του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και διευθύντρια του ΝΕΟ, Karin Holmgren: «Το παρόν πρόγραμμα θα συνεισφέρει στην καλύτερη κατανόηση της διακύμανσης του κλίματος και του περιβάλλοντος στη νότιο Ελλάδα καθώς και των κινητήριων μοχλών και δομών πίσω από αυτές τις μεταβολές μέσω της ανάλυσης σπηλαιοθεμάτων και απολιθωμένων λιμναίων ιζημάτων. Επιπλέον, θα εμπλουτίσει τη χωρική κάλυψη των κλιματικών δεδομένων σε χρονικές κλίμακες από έτη ως χιλιετίες, θα αυξήσει την ακρίβεια στην ερμηνεία των κλιματικών δεδομένων της περιοχής και θα παράσχει δεδομένα αυξημένης ακρίβειας για τη βελτίωση των υποθετικών μελλοντικών σεναρίων των κλιματικών μοντέλων. Οι πληροφορίες για τις κλιματικές διακυμάνσεις και τη δυναμική της βλάστησης θα συνδυασθούν με κοινωνικές και πολιτισμικές πληροφορίες που θα προέρθουν από αρχαιολογικές μελέτες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν παράλληλα στις ίδιες τοποθεσίες υιοθετώντας μια ολιστική, σύνθετη προσέγγιση προς την καλύτερη κατανόηση των στρατηγικών προσαρμογής των κοινωνιών του παρελθόντος σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο φυσικό περιβάλλον».

Συνολικά, τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος, που θα λάβει χώρα στην Μεσσηνία, θα συνεισφέρουν στη χάραξη στρατηγικών με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη και στην ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Το ΝΕΟ, που βρίσκεται στην Costa Navarino και δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της TEMES, αποτελεί πρότυπο συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκών φορέων και ιδιωτικού τομέα, πάνω στην έρευνα και την εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην περιοχή της Μεσογείου.

Share
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

BigMagazine theme is brought to you by Quasargaming.com online slot games such as Book of Ra Online, Sizzling Hot Deluxe and Novoline Spiele.